Slå ihop pepparkaksdegen med jultårtsdegen!

on

Pepparkakor är goda. Jultårtor av smördeg, eller julstjärnor som de också kallas, är torra och tråkiga. Men det finns förstås de i familjen som är av annan åsikt och tycker de är frasiga och goda…

Finska bloggen Kinuskikissa (=Tjinuskikatten på svenska) har kommit på att man kan baka hybrider. Man har lyckats få fram det bästa ur smördegen genom att kombinera den med pepparkaksdeg – genialiskt! Jag provade receptet från Kinuskikissa och blev glatt överraskad. De här julkakorna kommer jag att baka på nytt!

Idéen är enkel. Man slår ihop de två olika degarna. Så här:

IMG_7879

Kavla ut pepparkaksdegen -jag använde färdiga Sunnuntai-degar från frysdisken – så att den får samma tjocklek som smördegen. Lägg en avlång bit smördeg ovanpå en likadan bit pepparkaksdeg. Spritsa på en rand av marmelad eller kakfyllning. Jag har använt Dronningholms plommonmarmelad eller deras s.k blåbärsfyllning (som är tjockare än sylt och inte rinner). Fyllningen/marmeladen spritsar man enkelt t.ex. ur en minigrip-påse som man klipper bort ett hörn från.

IMG_7842

Rulla ihop den avlånga degbiten från båda ändorna mot mitten, och lägg på en plåt. Knip sedan försiktigt fram hjärtformen med fingrarna.

IMG_7849

Grädda i ca 15 minuter i 200 grader. Håll koll på att pepparkaksdegen inte blir bränd i kanterna, men att smördegen blir gräddad. Gräddningstiden kan variera i olika ugnar, så håll ett öga på första plåten.

IMG_7857

Det perfekta glöggtilltugget!

Kontrasten mellan hård och söt pepparkaka och mjuk och mild smördeg känns rolig och annorlunda när man biter i de här kakorna. Kul med en helt ny typ av bakverk till jul tycker jag! Prova – det är värt det.

Allra läckrast är de så klart nybakade och ljumma. Men de går bra att frysa. Förvarar man dem i en burk med tätslutande lock blir de mjuka helt genom, men det är inte fel det heller utan bara riktigt gott!!   🙂

Glada bakstunder i väntan på julen!

Anni/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s