Änglar och kringlor av trolldeg

Trolldeg är ett kanske lite bortglömt, men roligt material! Bara salt, mjöl och vatten, som finns färdigt hemma! Kan inte bli enklare.

För flera år sen lagade jag ett gäng knubbiga änglar av trolldeg. Min egen naivistiska version av den typiska glansbildsängeln på molnkanten, ni vet…? De hänger troget med från år till år, varje jul får de pryda julgranen. Bara fantasin sätter gränser för hurdana dekorationer man kan skapa av trolldeg.

Trolldegsrecept:

 • 9 dl kärnvetemjöl
 • 4 dl kallt vatten
 • 2,5 dl salt

Gör så här:

Häll vattnet i en bunke. Tillsätt mjöl och salt under omrörning. Bearbeta degen i 5 minuter. Degen kan förvaras inplastad ett par dygn i kylskåp. Grädda färdiga figurer i 100 grader i 1-3 h beroende på tjockleken. Höj temperaturen till 150 i slutskedet om du vill att figurerna ska vara bruna.

Jag stack in en bit ståltråd för upphängning i varje ängel före bränning. Figurerna fick torka flera timmar i rumstemperatur innan jag brände dem i ugnen. Efter bränning målade jag änglarna med vanliga vattenlösliga hobbyfärger (samma som jag använder vid korgmålning) och med akvarellfärg gav jag dem svagt rosiga kinder och armar. Näsa, mun och ögonfransar är ritade med permanent tusch. När färgen torkat ytlackade jag hela figuren med ett vattenlösligt hobbylack.

De är alla olika.

När man gör figurer av trolldeg bör man tänka på att inte göra allt för tunna, utstickande delar, för de går lätt av. T.ex. änglarnas vingspetsar brister lätt om man inte är försiktig. (Därför brukar jag hänga änglarna högst upp i julgranen tillsammans med glaskulor och andra fina, lite skörare grejer)

Efter julen bor de i en rund ask i en låda på en hylla i ett skåp…

Kringlor, också av trolldeg. De är lätta att laga.

Lussekatt av trolldeg i julgranen.

Juldekoration

Att hänga en ängel eller annan julig trolldegsfigur på ett paket är fint och blir en personlig julklapp.

Snart är december här!

Då får man pyssla, pynta, mysa och tända ljus…

2 kommentarer Lägg till din

 1. kaariainen babo skriver:

  Fantastiska, ljuvliga änglar

  Gilla

  1. formbrod skriver:

   Roligt att du gillar dem! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s