För en tid sedan tillverkade jag tre stycken bimuggar åt en nybliven (-stucken…) biodlare. Det blev en fet drönare, en präktig drottning och ett flitigt arbetsbi. Jag tecknade bina med underglasyrpenna och -färger på min mugg, som jag tidigare formgivit, och nu också skapat ett öra till.
Som modell för mina teckningar hade jag bilder ur en biodlingsbok.
Så här såg de råbrända och dekorerade muggarna ut innan de blev glaserade med transparent glasyr.
Drottningen härskar, här fortfarande i oglaserat tillstånd.
Muggarna har jag gjutit av Keracast-gjutlera. Öron-prototypen till min mugg skissade jag upp på millimeterpapper. Sedan fick vi lära oss hur man filar fram örat (i skört gips..) och hur man gör en gjutform. Nu finns örat tack och lov som gjutform och jag kan serietillverka öron också.
Färdiga, glasyrbrända muggar som tål daglig användning och maskindisk. Lärde mig blanda en glansig, transparent glasyr, ”AH2”, efter ett recept. Den funkar jättebra på brukskeramik.
Jag har dessutom lärt mig lite om bin. Sanna som äger bina visade mig biodlar-utrustningen och berättade en hel del intressant fakta om de fascinerande djuren. Jag fick lust att fixa en insektmugg med öra åt mig själv också, men det blev en humlemugg.
Det blev någon slags fantasi-humla. Vet inte om humlor ser ur så där..?
Bimuggarna fick vara med på ett hörn på vår slututställning i Överby, men nu är det dags att de får flytta in till sina nya ägare.
Nedan några bilder från tillverkningen av örongjutformen. Det var en svår process med många arbetsskeden, och jag trodde ALDRIG örat skulle hållas helt eller bli till en färdig form. Och helt hölls det inte heller, det brast på slutet – men det gick att limma med Eri-Keeper. Limmet höll ihop bitarna under det sista kritiska gjutningsmomentet.
En kommentar Lägg till din