Krans med blåbärsris

on

Blåbärsris är ett tacksamt material att binda krans av. Det är lätt att hitta och mjukt och skönt att jobba med. I alla fall för en kransbindar-amatör som mig.

Nu till hösten blev det en krans i tre färger: rött, grönt och vitt. Materialen hittade jag på min mammas gård. Jag orkade inte bege mig ända ut i skogen, så det var behändigt att plocka lite ris och annat direkt ur hennes trädgård.

Det här materialet använde jag:

  • blåbärsris (försökte hitta ris med höströda blad)
  • mahonia
  • ull-eternell
  • en hemmagjord kransstomme av kvistar
  • tunn, grön kransbindar-ståltråd
  • lite tjockare ståltråd till kransstommen

I år har blåbärsriset, liksom alla träd och buskar, en riktigt fin höstfärg! Ett tips om du ska binda krans: när du tror att du har tillräckligt med blåbärsris – plocka dubbelt upp! Det går år en hel del.

Grodan sitter bland ull-eterneller och mahonia. Jag var där och knyckte några kvistar…

Hemma fanns en butiksköpt kransstomme (nedre), men jag konstaterade att riset är så yvigt att stommen gärna kan vara större och tunnare. Man lagar lätt en själv av kvistar (övre). Sälgkvistar funkar bra, de är böjliga och sega. Men sälg fanns inte trädgården så jag skar ner häggmispelkvistar och böjde till dem och fäste med ståltråd.

Bindningen: Jag började med blåbärsriset. Tog en liten bukett och fäste den mot stommen med grön tråd. Nästa bukett fäster man omlott aningen nedanför den första. Man börjar uppe på kransstommen och jobbar sig motsols neråt, men buketterna fästs så att de går medsols när man tittar på kransen.

Jag har en gång tidigare gjort en krans av blåbärsris, då blev det en julkrans:

Den gången hade jag plockat för lite blåbärsris så jag blev tvungen att skarva med enris. Men det blev fint ändå, med lite kottar till och ett juligt band!

Hösthälsningar Anni

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s