Solsegel till uteplatsen DIY

on

Den här tiden förra våren fick jag en idé om ett solsegel till uteplatsen på sommarstället. Trädäcket vi använder till luncher och -middagar är på ett soligt ställe uppe på ett berg och ibland blir det för hett! Ett segeltyg ger skön skugga och bidrar till en somrig stämning.

Jag köpte ett billigt triangelformat solsegel från Jysk (kostade under 20€). Sen gällde det att fundera ut hur vi skulle fästa det. Om man har ett trekantigt segel behöver man så klart tre fästpunkter på lagom avstånd från varandra. Vi löste det genom att fästa en lina i husets brandstege, en annan i ett träd och den tredje….ja, var fästa den tredje? Vi göt fast en träbalk i betong i en gammal metalltunna, det blev sedan den tredje flyttbara fästpunkten.

Somrigt under seglet, ett minne från förra sommaren. Lucky är redo, vi har lärt honom att springa efter korken när den flyger iväg… 🙂

Det gäller att hitta fästpunkter på rätt hög höjd, stegen på husväggen blev bra att knyta fast den ena linan i.

Så här gick det till när vi lagade en flyttbar stolpe att fästa seglet i:

Vi göt helt enkelt fast en lång träbalk i ett gammalt metallkärl vi hittade i ett förråd. En lagom stor plasttunna skulle säkert fungera lika bra, men en större blomkruka i plast (som jag först hade tänkt) var ändå inte tillräckligt djup och stor.

Här blandar Erik betong. Bakom honom skymtar metalltunnan och träbalken som vi ska fästa seglet i.

Vi använde finbetong, som också kan användas till gjutning av inrednings/prydnadsföremål. (Se tidigare blogginlägg om hur man gjuter en vas eller en dörrstoppare)

Kom ihåg att använda andningsskydd, det dammar när man blandar betongpulver och vatten!

Konsistensen ska bli som lös gröt… 🙂

Det gick åt en hel del betong! Vi fick blanda i flera omgångar, eftersom vi blandade för hand. Tur att vi var två, det blir tungt för armen om man håller på länge. Att hamra i utstående spikar i den delen av träbalken som täcks av betong är en god idé, då hålls balken bättre på plats, betongen får något att ”greppa” om.

Här kom brandstegen till användning igen:

Vi kollade med ett vattenpass att tunnan stod rakt och att balken var rak, sen band vi fast den i stegen så att den inte skulle rubbas under torkningen. När betong torkar ska den vara täckt med plast, den får inte torka för snabbt!

En utmaning blev sen att flytta den jättetunga betongtunnan till rätt plats! Tänk på detta om ni gjuter, var ska den färdiga pelaren stå? Kanske det är fiffigast att göra gjutjobbet på rätt plats om man inte orkar lyfta och bära efteråt…. På bilden ovan står träbalken på rätt plats bredvid grillen. Med envishet lyckades vi flytta den dit!

Nu har vi ett fint segel som är enkelt att spänna upp och ta ner efter behov. I segellinornas ändor har vi knutit fast små karbinhakar. De knipsas lätt fast i band som är fastknutna i stegen, trädet och stolpen.

Här trivs vi!

Vi använder uteplatsen oftare och njuter av skuggan. Man blir inte längre grillad själv när man ska äta grillmat.

Så här såg det alltså ut förra sommaren. Ser fram emot att inleda sommarsäsongen detta år!

Soliga vårhälsningar

Anni

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s