Somriga loppisfynd – en tillbakablick

on

Den ljuva sommaren är förbi. Dags att blicka bakåt – vad köpte vi egentligen på sommarens loppisar och mässor? Eller borde man fråga vad vi INTE köpte…öh…

Det blev nog inhandlat en hel del både nödvändiga och onödiga saker.

Hyllan i sommarstugan är redan full av gamla fynd: svepaskar, skrin, plåtlåda, flaskor…

Men alltid kan man klämma in en snäcka till liksom…

Småflaskorna i bakgrunden är dotterns samling. När hon var liten tyckte hon om att leka med dem, och hon har själv köpt flera på loppis. Ett par är markfynd, hittade på holmen där vi har vårt sommarställe.

Virkade getingbon. Det var faktiskt ett nödvändigt köp i början av sommaren, själv har jag glömt hur man virkar. Gav bort ett par bon i present och ett hängde vi upp på ett problemställe. Det hjälpte, getingarna höll sig borta därifrån. (De flyttade till andra sidan av huset)

I kvarteret Sillen, Ekenäs. Det var ett bra ställe! Man ser hur nöjd jag ser ut efter att ha fått rota runt bland grejerna… Några fynd blev det också.

I Sillens antikbod hittade vi nya matknivar till stugan för 10 cent(!) styck och en fin engelsk akvarell för en tia, daterad 1891. Det var utförsäljning, så priserna var låga.

Erik hittade en snygg silverljusstake från 1950-talet på ett självbetjäningsloppis i Ekenäs.

Den fick lysa upp pussel och mörka sensommarkvällar, men fick till hösten flytta in till stan.

Antikmässan i Fiskars denna sommar år 2019 – vi var så klart också där.

En ivrig hantverkare hade lagat en massa kakfat, ljus- och hushållspappershållare av gamla assietter och tefat. En bra idé!

Jag köpte en hushållspappershållare till landet i blått. Jag var SÅÅÅ nöjd över att jag kunde hålla mig och inte köpte något mer! 😀

Men lite senare på ett loppis inne i Ekenäs hittade jag en handkolorerad tryckbild från slutet av 1700-talet. Den pryder nu vår datorhörna i stan. Ett antikfynd för 7€. Under den hänger ett annat gammalt fynd, en memento mori-etsning, som påminner om att tiden är begränsad.

Jag är inte ett jättestort fan av påvedömet, men gillar min nya tryckbild för att den föreställer Peterskyrkan i Vatikanen…

…där barnen och jag var på upptäcktsfärd tidigare i år. Vi var bland annat uppe i kupolen och nere i gravkammaren. Peterskyrkan och Sixtinska kapellet är fascinerande och imponerande platser vi aldrig glömmer. Så tavlan är också ett minne från en mycket intressant resa.

Det bästa fyndet var nog ändå en takkrona i empirestil som Erik ropade in på en auktion för 40€. Den såg shabbig ut vid köptillfället och vi hade ingen aning om den fungerade eller inte, men det gjorde den.

Efter upputsning – tvätt av mörka mässingspartier med en hemgjord pasta av citronsaft och bakpulver- blev den riktigt söt i stugan. Tycker den passar bra i helheten. Och turen var med i spelet, på Eriks sida!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s