Ljus av sojavax – hemgjorda julljus, doftljus och värmeljus!

Glad lillajul!

Vi provbränner några av våra hemlagade ljus nu när det är första advent. Har testat att göra ljus av sojavax. Det blir fina ljus och det är superlätt att smälta vaxet och hälla det i en kopp eller ett glas. Sojavaxets smältpunkt är låg: runt 50 grader.

Vaxet har formen av runda små gryn eller flingor. Jag brukar smälta grynen i vattenbad.

Det blir genomskinligt när det är färdigt att hällas upp.

Brukar doppa veken i lite vax och ”limma” fast den i botten innan jag häller i vaxet.

Lyxigt med egendesignade doftljus!

Man kan färga det smälta vaxet med speciella ljusfärger, färgerna kommer också som små runda gryn och en 5 grams påse räcker ganska långt. Här har dottern en riktig verkstad på gång. Hon gjorde doftljus med olika doftoljor och eteriska oljor. Man får ösa på ordentligt med dofterna märkte vi. Dofterna tillsättes till sist, precis innan man häller upp vaxet i kopparna.

Det svåraste är nog att välja rätt storlek på veken… Man måste prova sig fram.

Därför är det bra att provbränna – om man vill ge ljus som gåva åt nån annan är det ju bra att funktionstesta först.

Om veken är för grov i förhållande till kärlet brinner ljuset för snabbt, det sotar, lågan fladdrar och det blir en svart klump i ändan på veken.

Om veken är för klen och koppen för stor blir det bara en djup, smal grop och vaxet smälter inte ända ut i kanterna… Det blir en tunnel rakt ner.

Storlek 20 är för rätt stora ljus. I mindre kaffekopparna funkar 14, 16 eller 18, beroende på diametern på koppen.

Det här ljuset brann fint! Tänker göra flera med samma storleks veke i likadana ljus-glas. 🙂

Guldkant på vardagen med kaffedoftande ljus i kaffekoppar. Gjorda på sojavax med en skvätt kaffedoftolja i.

Det lilla brunaktiga värmeljuset är gjort av bivax – som är ett betydligt mer utmanande material än sojavaxet! Ännu har jag inte klarat att göra ett lyckat ljus av bivax. De har ”tunnlat”, brinner helt enkelt inte lika bra som sojan. Men det är en annan historia… Det här lilla värmeljuset ville inte heller…

Med sojavax däremot har jag gjort lyckade värmeljus. Jag använder värmeljuskoppar av glas och speciella värmeljusvekar (det finns särskilda sojavax-värmeljusvekar att köpa). Det är toppen! Ekologiskt då man kan återanvända glasen och slipper en massa metallskräp!

Ljus hör till julen och adventstider- kan inte sluta bränna dem. Tur att man kan göra nya!

4 kommentarer Lägg till din

 1. Viveca skriver:

  Intressant! Jag köper gärna ett par sojaljus – kan säkert avhämta dem samtidigt som tvålarna!

  Gilla

  1. formbrod skriver:

   Hej! Vad roligt – absolut, ska göra ett par åt dig! De är vegetabiliska och har längre brinntid än stearin och paraffin, så sojavax är ett jättebra val. 🙂

   Gilla

 2. Tina skriver:

  Så fint med ljus i kaffekopparna! Inspirerats mycket här. Har gjort dina pepparkakshjärtan med färgat godis. Ett par av dem blev dock mjuka när de hängde nära fönstren så de åkte ner i ett brak samma natt:), men den som hänger en bit innanför fönstret har ännu klarat sig. Skulle så gärna vilja se mer av ditt vackra hem.

  Gillad av 1 person

  1. formbrod skriver:

   Tack Tina! Så glad jag blir när du blir inspirerad! Det är ju det jag hoppas på när jag gör inläggen, att nån annan också har glädje av dem, för det finns ju så mycket skoj man kan pyssla med :). Men vad synd att hjärtpepparkakorna åkte i golvet!! Hoppas verkligen den tredje överlever. Mitt hem… en salig blandning av loppis- och auktionsfynd… vi får se, kanske det blir lite fler bilder i framtiden, nu när jag vet att det intresserar.
   Önskar dig en skön & avkopplande adventshelg! /Anni

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s