Julkort med snögubbar i akvarell

on

För ett par dagar sen fick jag lust att plocka fram akvarellfärgerna. Fantasin var inte på topp, men jag kände för att måla nån typ av enkelt julkort. (För julen är ju snart här, det går alltid snabbare än man tror…!)

På Pinterest finns massor av idéer och inspiration. Där hittade jag exempel på sympatiska snögubbar. Först försökte jag mig på en ur ett uppifrånperspektiv (bilden ovan).

Men det kändes lite knepigt, så jag övergick till att måla dem i sidoprofil. Det var roligt! Jag är ingen van akvarellmålare, men att få till en snögubbe är inte så svårt.

Egentligen klarar man sig med två färger: blått och orange. Men jag använde blått, svart, orange och rött.

I penselväg använde jag en tjock och en smal, nummer 14 och nummer 4. Man behöver riktiga akvarellpenslar för bra resultat, och så klart också riktigt akvarellpapper som inte bucklar sig när det blir vått.

Det sköna med snögubbar är att det inte finns något rätt eller fel. De kan se ut hur som helst. Det gör inget om bollarna får en konstig form eller om hatten eller näsan är sned eller proportionerna är underliga…

Jag skissade först upp formen med blyerts. Sen fyllde jag i med blått.

Därefter tog jag svart på penseln med mycket vatten och målade ljus- och mellangråa partier.

Till sist målade jag de svarta partierna på hatten, kvistarmarna, stenknapparna och sen moroten med orange och rött. När man målar med akvarell är principen den att man målar ljust först, sen mörkt.

Glad snögubbeparad

Det är många som slopat julkorten. Det blir vanligare att man skriver virtuella hälsningar i sociala media i stället. Det börjar nästan bli lite ovanligt med julkort så hoppas mottagarna blir extra glada när de får handmålade.

Att leka med vattenfärger och måla samma motiv om och om igen är ganska avslappnande, lite som meditation. Om du känner dig sugen att prova – gör det! 🙂

Hösthälsningar i väntan på snö…. /Anni

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s