Honungsfärgade kuddar & bivax-skokräm!

on

Detta inlägg är i samarbete med BGA.

Dagens temafärger tycks vara vitt, som snöstormen Valtteri som drar över oss just nu i skrivande stund, och honungsgult som bivaxet jag har pysslat med de senaste dagarna.

Vitt & honung är också färgerna i mina nya trevliga prydnadskuddar från BGA. Jag blev genast förtjust i dem när jag såg dem. Tyget har en spännande textur och i mitt tycke ett väldigt vackert flätmönster och fina ”bubblor”.

Inte har man lust att gå ut och plumsa i snön… Bäst att bara att vara hemma, njuta av hur fräscht det känns med nya dynor i soffan, tända ljus och kanske hitta på nåt pyssel…

Ett helt ämbar bivax jag fått av en f.d. biodlare. Alltså fatta så glad jag blev!

Dagens DIY-projekt blev skokräm. För jag kommer ändå att vara tvungen att gå ut och skotta snö vare sig jag vill eller inte! Då är det ju bra med behandlade vinterkängor. Har länge varit nyfiken på att testa ett skokrämsrecept med bivax.

Biodlaren jag fick det fantastiska vaxet av har jag lagat bimuggar åt för några år sen. Du kan se mitt keramikinlägg om bimuggarna HÄR

Lustigt hur min nya kuddes yta påminner om bivaxkakor i form o färg ❤ Både det här ”Bubbel” kuddfodralet och de i off white som heter ”Havanna” hittas på:

https://www.bga.fi/kodintekstiilit/tyynyt

Men man kan inte sitta (ligga) i soffan hela dagen. Nu till det honungsdoftande pysslet: alltså skosmörjan. Jag smälte lika mängd bivax och kokosolja i vattenbad. Sen hällde jag i mandelolja och ricinolja. Så här såg krämen ut medan den ännu var varm och i flytande form:

Skosmörja som får svalna i en metallburk
Klar att använda!

Det var enkelt att laga egen skokräm, här kommer receptet:

  • 15 gram bivax (finns att köpa på nätet om du inte har en lokal biodlare som säljer)
  • 15 gram kokosolja (finns i matbutiken)
  • 25 ml ricinolja (finns i apotek och hälsokostaffärer)
  • 35 ml mandelolja (kan finnas i större matbutiker, apotek, hälsokostaffärer)

Smält vax och kokosolja i vattenbad i en glasburk t.ex. Tänk på att burken blir jättekladdig av vaxet och fettet, jag använder alltid samma gamla burk till bivax.

Mät färdigt upp ricin- och mandelolja i ett annat kärl. Häll sen dessa i den smälta och varma vaxblandningen under noggrann omrörning.

Häll upp i en burk/ask med lock. Låt svalna.

Hmmmm… ojdå och hoppsan! Jag gillade skornas ursprungliga ljusbruna färg bättre.

Den här skokrämen är ekologisk och fin utan kemikalier, så man kan gnida in den med händerna. Jag använde fingret. Det gjorde säkert gott åt kängorna! Men färgen blir mörkare, tänk på det. Gillade den ljusare färgen bättre, men lädret blev mjukt och härligt av krämen så det är väl ok….

I morgon ska skorna ut i snön, idag blir det skön hemmakväll.

Hoppas kängorna blir lite mer vattenavstötande. Tidigare blev de fläckiga när de blev våta, nu kommer det i alla fall inte att synas lika bra när de är mörkbruna… 😉

Skål på det! Och ha ett trevligt veckoslut!

Hälsningar Anni

En kommentar Lägg till din

  1. Tina skriver:

    Fint att få se mer av ditt vackra hem. Har alldeles nyligen spanat på dessa kuddar från BGA, så lustigt ibland hur saker sammanfaller. Blir nog väldigt svårt nu att leda bort tankarna från dem:). Tack också för tips på giftfri skokräm!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s