Tips för fräscht utedass

on

I sommar har jag funderat mycket på hur man får utedasset att hållas fräscht och trivsamt. Det finns nog inget värre än ett stinkande dass! Om allt hamnar i samma bytta börjar det extra lätt att lukta. Vår separerande toa gick sönder (den läcker!) så vi satte helt enkelt in en stor hink, dit allting hamnar.

Innanför toa-skalet har vi en stor hink. På pallen en vit burk med guldpulver och på golvet en hink med barkströ.

Kan man få ett dass att dofta gott och hållas fräscht?? Ja – det är möjligt! Här några bra tips:

  1. ”Guldpulver!” Ett skitbra medel som doftar otroligt gott. Det strös ovanpå avföringen, 1/2 – 1 msk räcker. Pulvret är nerbrytande och det enda preparatet som verkligen sprider väldoft och dessutom håller flugor borta. PuuCee Janne Biohajottaja heter det, vi kallar det guldpulver. Gult som guld och kan verka dyrt, men det är drygt och verkligen värt priset!! Finns bl.a. i K-Rauta (Finland). Om du bor i Sverige kan du beställa det från grusterminalen.fi
  2. Barkströ. På kisset bör man lägga barkströ som binder fukt och lukt. Men lägg inte barkströ ovanpå det fina guldpulvret…Man vill ju ha maximal väldoft!
  3. Lavendel. Doftpåsar med torkad lavendel eller risgryn man droppat eterisk lavendelolja på är fräscha att hänga upp i dasset. HÄR ser du hur man enkelt gör en doftpåse.
  4. Töm tillräckligt ofta. Det är äckligt att tömma utedasset men det blir ännu äckligare om man låter det bli för fullt. När byttan är tömd, lägg alltid ett lager barkströ i botten.
  5. Vacker konst! När luktproblemet är avklarat och det doftar blomster och guld är det dags för inredning. På väggarna ska man naturligtvis ha fina bilder. I Sverige hör det till att ha kungen eller kungafamiljen 🙂 Jag har tänkt laminera dotterns fina illustrationer och spika upp dem.
Lavendel doftar gott och bidrar också till att hålla flugorna borta.
Nedre hyllan är praktisk att lägga boken/tidningen/mobilen på… På väggarna finns plats för konst. Dottern jobbar som bäst på det, hon tecknar varje dag med illustrationsprogrammet Procreate.
Bland annat den här illustrationen tänkte jag hänga upp. Hennes fantasifulla och detaljrika bilder blir fina att titta på.
En annan av hennes teckningar i skiss-stadiet, som hon specialritar för dasset…
En annan stil. Mormor kör med klassisk konst. Mona-Lisa ler mot den som besöker hennes dass. Det ligger ett stenkast från oss.
Vårt eget dass i solnedgången 🙂 ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s