Gör läckert läppcerat med chokladdoft!

on

Här kommer instruktioner till hur du enkelt själv kan göra ett mjukgörande och skyddande läppcerat. Det behövs bara tre-fyra ingredienser. Av det här receptet blir det fem hylsor härligt chokladdoftande cerat som skyddar mot kyla, vind och vintertorr luft. Än är vintern inte över tyvärr, så det är nog bra att sköta om läpparna så de inte blir nariga. Just nu är det en hemsk snöyra ute trots att det redan är april!

Det här ceratet doftar verkligen gott! Det innehåller både äkta kakaosmör OCH kakaopulver. Mums! Kakaopulvret kan du skippa, om du inte vill att ceratet ska ha en brun färg. Själv gillar jag färgen, som knappt syns alls på läpparna.

Det här behöver du till chokladceratet:

  • 6 gram bivax
  • 6 gram kakaosmör
  • 14 gram kokosolja
  • kakaopulver
  • 5 hylsor
  • gärna en pipett

TIPS: En allmän riktlinje jag hittade på nätet för tillverkning av läppcerat (cerat i stift, balsam i små burkar eftersom blandningen är mjukare med mer olja) är 25-30% bivax och 20-40% växtsmör, tex shea- , mango-, kakaosmör, eller fasta oljor som kokosolja. Resten flytande oljor: tex olivolja, jojobaolja, mandelolja. Det här kan man tänka på om man vill prova sig fram och hitta på egna recept.

Man kan säkert också utgå från ungefär 1 del vax, 1 del fasta fetter, 1 del olja.

Ju mer bivax och fasta fetter desto hårdare blir så klart slutprodukten och desto bättre passar den i stiftform. Fasta fetter funkar året om men alldeles extra bra på vintern då de mjukar upp och skyddar betydligt bättre än olja! Mitt chokladcerat-recept består bara av fasta fetter eftersom kokosolja har fast konsistens i rumstemperatur!

Här två av fyra ingredienser i chokladreceptet, bivax och kakaosmör. Kakaosmöret har en underbart stark doft av…kakao. 🙂

Börja med att väga upp alla ingredienser i rätt mängd på en hushållsvåg. Smält sen bivaxet och kakaosmöret i vattenbad i en liten glasburk.

Smält kokosoljan i ett glas i mikron om du vill ha kakaopulver med i ceratet. Blanda ut lite smält kokosolja i en gnutta kakaopulver (ca 1/4 tsk), och rör om så att alla små klumpar löser upp sig. Blanda därefter ihop allt i resten av ingredienserna i vattenbadet. Om du inte vill tillsätta kakaopulver kan du bara smälta kokosoljan med de andra ingredienserna i glasburken.

Fyll hylsorna med blandningen. Lättast går det med en pipett.

Efter att ceratet stelnat (det går snabbt!) är det bara att smörja på! Särskilt bra funkar det ute i kyla och vind, jag tycker man riktigt känner hur det gör ett skyddande skikt mot blåst samtidigt som det vårdar och mjukgör.

En av vinterns allra vackraste dagar….

En annan solig dag för inte så länge sen.

Visst har det varit härligt med snö & is!

Lucky på egna vägar. Han älskar snö! Och vi har tagit vara på de finaste vinterdagarna, men nu längtar vi nog alla till våren och värmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s