Torkad trumpetsvamp

on

Vad kan man laga av den svarta trumpetsvampen? Den är intressant och god som krydda i maten om man torkar den. När den är kruttorr är det trevligt att smula i lite (någon matsked) i t.e.x. köttfärsen eller såsen, för att ge maträtten en till smakdimension. I oktober hade vi turen att hitta mängder av trumpeter typ 20 meter rakt bakom sommarstugan. De är nu torkade i lufttäta burkar.

Här i sluttningen trivs de. Skogens svarta guld! Blandskog med ek och hassel lär de tycka om.

Vi plockade och plockade, två kassar fulla blev det.

En rejäl skörd! Att rensa trumpetsvamp går ganska snabbt, det gäller mest att kapa av den nedersta biten av foten som kan vara lite seg.

Torkning på bakplåtspapper. Lite för tätt faktiskt, de borde ligga så att de inte tar i varandra….

Här har de bättre avstånd har redan torkat och krympt ihop massor. Det tar några dygn, de ska vara alldeles kruttorra innan man lägger dem i burk.

Färdigt! Man kan också blötlägga dem i 10-15 min före användning om man inte vill smula dem. Enda ”problemet” med att tillaga dem i större bitar är att de är svarta och somliga tycker inte det är så snyggt…. Gott är det oberoende av i vilken form de används. En burk med torkad trumpetsvamp är också en trevlig present eller julklapp åt en ivrig matlagare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s