Bullar för alla smaker

on

Det finns nästan inget som orsakar så mycket jubel hos barnen som när jag säger att jag ska baka bullar. Den stora favoriten är kanelbullar, men också bullar med chokladfyllning är jättegott! Eller varför inte prova bullar med lakritsfyllning… 😉

Jag har upptäckt några saker som gör dem ännu godare: det klassiska tipset att använda riktigt smör och röd mjölk förstås. Men formen på bullarna har också stor betydelse! Om man kavlar ut degen, lägger fyllningen på och viker ihop den en gång kan man skära den i strimlor som sedan knyts ihop som en vanlig kärringknut. Då får de en saftigare konsistens, och fyllningen kommer mer till sin rätt.

Bästa bullarna recept:

  •  150g smör
  • 1msk kardemumma
  • 5dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1dl strösocker
  • 1 ägg
  • 50 g jäst
  • 15 dl vetemjöl

Pensling: 1 ägg, samt pärlsocker att strö på

Smält smöret. Blanda ihop med mjölk, salt, socker, kardemumma och ägg. Låt det bli fingervarmt (37 grader), jag brukar använda en termometer för jag litar inte på mina fingar. Fördela jästen i en bunke och häll över degspadet. Blanda tills jästen löst upp sig helt. Blanda i mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 45 minuter.

Gör i ordning fyllningen. Några exempel på fyllningar:

KLASSISK KANEL:   150 g smör, 2dl strösocker och 2msk kanel

LÄCKER LAKRITS:  150 g smör, 1 msk lakritspulver, 1 msk vaniljsocker

MUMSIG CHOKLAD:  150g smör, 200 g finkrossad choklad.

Dela degen i två delar, kavla ut, bred på fyllningen och vik dubbelt från långsidan. Skär ca 1,5 cm breda remsor, snurra dem och knyt ihop. Låt jäsa på plåt, pensla och grädda i 250 grader ca 8 minuter.

Här är degen dubbelvikt med fyllning i och jag ska börja skära den i smala strimlor, som tvinnas och knyts till knutar.

En läcker kanelknut som just kommit ur ugnen!

Lycka till med baket 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s