Pavlova till vårens ära

on

Vintern raaaasat ut bland våra fjällar” ekar det snart runtom i landet. Som efterrätt på valborgs-supébordet eller första maj-brunschen kan man mycket väl servera en vårig, fräsch pavlova-kaka. Själv gjorde jag den till påsk, vilket också fungerade utmärkt. Traditionellt garneras bakelsen med jordgubbar och kiwi, men jag bytte ut jordgubbarna mot hallon. Det här gör man naturligtvis precis hur man vill. Det är egentligen en ganska enkel kaka att laga, det mest kritiska är att marängbottnen inte får falla ihop när man gräddat den. Tricket är att inte ta ut den ur ugnen innan den har svalnat helt. Pavlovan är, sitt rysk-klingande namn till trots, en austaliensisk (eller nyzeeländsk, de båda länderna strider om vem som egentligen är upphovsland) skapelse. Mer om detta kan man läsa här.

Det här behövs till bottnen:

  • 4 äggvitor
  • 2½ dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (maizena eller liknande)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft

Och sen garneringen:

  • 4 dl vispgrädde
  • 3 msk lemon curd
  • Bär och frukter efter tycke och smak.

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggvitorna hårt, så hårt att du kan vända bunken upp och ner utan att smeten faller ut. Tillsätt socker och vispa ännu lite. Vispa i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger/citronsaft. Lägg upp smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och forma till en snygg, ca 5-7 cm hög marängkaka.

pavlova

Sätt in den i ugnens nedersta del och sänk genast temperaturen till 125 grader. Grädda i ca 1 ½ timme, stäng av värmen och låt kakan svalna i ugnen helt. (Det betyder att man kankse måste lämna den i ugnen över natten). Vispa grädden, blanda hälften av den med lemon curd. Just innan kakan serveras breder du ut lemon curd-grädden på bottnen, toppar med vanlig grädde och garnerar med frukterna. Sen är det bara att vrålnjuta av denna gräddiga, citronfräscha kaka med sin både krispiga och sega marängbotten! /Nisse

DSC00009

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s