Måla en äppelblomskorg

on

Det är inte svårt att måla en korg. Bara man jobbar systematiskt är det hur lätt som helst.

FOTF4D8 2

Grundmålning. Jag valde Empires oljebaserade färg i en ljust lindblomsgrön nyans. Oljebaserad färg för att den färdiga korgen ska vara mer slittagetålig, med tanke på utfärder till skogen, stranden, torget o.s.v.

Jag använde en pensel som är ungefär lika bred som rutorna i flätverket. För att färgen ska täcka helt bör man måla 2-3 gånger. Jag valde att inte måla korgen inuti. Om man inte målar inuti gäller det att måla utsidan med rätt så tjock färg. Om man späder ut färgen för mycket med lackbensin rinner den in genom de små hålen och gör att insidan ser klottrig ut, och det vill man ju inte…för då blir man sur och målar ändå HELA korgen med insida och allt. 😉

FOT11DD

Färgerna jag använde till dekoren: vitt, gult, vinrött, mörkgrönt och svart. De är vattenlösliga.   Jag började med att måla fyra vita blommor.

FOTA35D 2

Äppelblom har fem vita kronblad, som kan skifta lite i rosa.  

FOT3DCC

Sedan målade jag gult i mitten av blommorna, lite ljusrosa stråk i en del blomblad och några knoppar i starkare rosa uppblandat med mer vitt inne i knoppen. Efter det så tunna konturer som möjligt med svart runt blombladen

FOTCA31

Blad runt omkring… Bladen är målade i två gröna nyanser. Grönt direkt från burken, och grönt som är uppblandat med lite vitt och gult. Till sist får blommorna sina pistiller i form av orange prickar ovanpå det gula i mitten. Eftersom blommorna är målade med vattenbaserad färg behöver de lite lack ovanpå. Jag lackade dem med ett vattenlösligt klarlack, Pentarts ”Glossy Varnish”. Resten av korgen behöver inte lackas.

FOTC445 2

Jag målade och köpte korgfärgen i Ekenäs. När jag kom hem till stan märkte jag att den har exakt samma nyans som min sovrumsvägg! Det tycks vara en av mina favoritfärger, undermedvetet i alla fall?! Hoppas personen som beställde korgen ( det skulle vara ”en ljusgrön korg med äppelblom”) också gillar den… /Anni

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s