Lättlagad vinbärspaj

on

För första gången någonsin ger mina två röda vinbärsbuskar en riklig skörd! Idag plockade jag en skål full, så att det räckte till en fräsch paj, d.v.s. en halv liter vinbär. Resten av bären får mogna lite till, alla var inte helt färdiga.

FOTF09A

Pajen som jag brukar baka med vinbär är enkel men mycket god. Receptet har jag fått av min mamma, men var hon har hittat det vet jag inte. Ingredienserna som behövs är:

FOTB1CA 2

Röda vinbärspaj

 • 1 ägg
 • 1 burk gräddfil
 • 1 dl socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1/2 l röda vinbär
 • 1 paket färdig mördeg (Sunnuntai murotaikina)

Tryck ut degen i en pajform, och lägg i bären. Strö en deciliter socker över bären. (Det behövs en hel deciliter, annars blir pajen för syrlig) Blanda ihop ägg, vaniljsocker och gräddfil och häll blandningen över bären. Grädda ca. 35 min i 175-200 grader, beroende på hur effektiv din ugn är.

Jag erkänner utan omsvep att jag brukar använda färdig deg till den här typen av bärpaj för jag är lite lat, men om man vill göra egen mördeg så är det här ett bra recept:

Mördeg för duktiga bagare

 • 150 g margarin
 • 1 dl socker
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 ägg

Arbeta ihop margarin, socker och ägg. Bakpulvret blandas i mjölet och blandas lätt i degen. Tryck ut degen i en pajform. Gräddning 30 min i 200 grader.

FOTA147

Ingen bra reklam för det här receptet: Nero, min mammas fina ögonsten, fick slicka en tallrik efter att vi ätit av vinbärspajen. Han blev tydligen chockad över den sura bärsmaken för han gjorde en grimas och backade bakåt, och lade sig i gräset långt från tallriken…

Vinbärläckra 2

Så mycket mognade bären på en vecka…nästan alla är röda. Vilket bra bärår det är i år!! Blåbären väntar i skogen och så borde man hinna plocka kantareller också…*stress*. H: Anni

FOT830B 2

2 kommentarer Lägg till din

 1. Agneta Johansson skriver:

  Den pajen blev verkligen jättegod. Har fått jättemycket röda vinbär i år och jätteroligt att kunna göra något gott

  Gillad av 1 person

  1. formbrod skriver:

   Roligt att höra! Ja, det är kul när man har användning för dem

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s