Bordet är dukat, äntligen!

on

De senaste månaderna har jag jobbat hårt i verkstaden (och inte bara jag – alla på linjen har jobbat hårt!) för att få delarna till min tredelade servis färdiga. Uppgiften var att utgående från en valfri kultur designa en dekor, och sedan använda den på tallrikar man själv tillverkat med hjälp av gipsformar, som man själv tillverkat med hjälp av en lermodell, som man själv tillverkat av lera… Många arbetsskeden alltså!

Kavling

Baka, baka…tallrik.

Det gällde att kavla jämnt, 5-7 mm tjockt skulle det vara för att bli bra

Gipsformen

Min färdiga gipsform och första blivande fatet jag just lyft ur formen….Det kändes spännande.

Jag fick inspiration till det flygande fågelparet från den minoiska kulturen på Kreta och Santorini, och väggmålningarna där. Förverkligade dekoren med schablon och sgraffito (=skrapteknik) i vit och koboltblå engobe.

FOT67FE

Valde att göra ett set bestående av stor rund mattallrik, liten assiett och dessertskål. Tänkte det skulle vara enkelt att tillverka RUNDA tallrikar – haha så fel jag hade! Den runda formen förlåter inga misstag, men eftersom allt är hantverk från början till slut så gör det kanske inte nåt att det inte är perfekt symmetriskt utan lite charmigt buckligt..!? Ganska bra blev det ändå till sist.

FOTAE01

Små assietterna

WP_20160123_004

En liten assiett före råbränning och glasyrbränning.

FOT757E   FOTC89B

I skålarna rymdes inte en hel fågel, så det blev fotavtryck av en.

FOT7675

Skåltillverkning hemma i köket…. Måste också jobba hemma för att hinna.

Det bästa var i alla fall att jag med min servis fick godkänt i delexamen och nu kan gå vidare till nästa stora utmaning: att på millimeterpapper formge och sen svarva fram en muggmodell ur en gipsklump för serietillverkning av muggar i gjutlera.  /Anni

FOT750F

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s