Muggserien ”Småkryp”

on

Jag har designat och tillverkat egna te/lattemuggar från början till slut. Det var millimeterjobb och en lång process.

DSCN1188

Det var roligt att designa en egen mugg på papper. Hurdan mugg skulle jag vilja ha? Hurdan form? Hur stor, vilka proportioner? (Med beaktande av att den krymper minst 12% i glasyrbränningen.) Jag ritade en temugg eftersom jag dricker flera liter te varje dag.

På basen av ritningen på millimeterpapper svarvade jag fram min muggmodell, som utgjorde grunden för själva gjutformen som skulle möjliggöra serietillverkning. Behöver jag säga att det inte var helt lätt att svarva i mjuk gips…? Och sen att gjuta fram alla ”stöddelar”som behövdes, i gips. Det blev många timmar i gipsrummet.

FOT9E06

Det gällde att svarva fram en muggmodell ur den nygjutna gipscylindern.

FOT10C2

Tvättad, shellackad och strax infettad modell som snart blir överöst med gips, så att jag ska få en form att gjuta i.

Det bästa arbetsmomentet kom i mitt tycke i slutet av processen – att hitta på och teckna dekoren! Köpte en underglasyrpalett med 10 olika färger och en svart underglasyrpenna. Pennan vann – jag kom fram till att jag ville teckna olika bilder på varje mugg.

Skissbild

Tänkte mig fjärilar från början, men det kändes enformigt, så det blev olika sorters kräk. Lämnade bort de oaptitligaste larverna, som ännu fanns med i skissblocket…

MuggariRadOlikastorlek

Humlemugg, som krympt till färdig storlek, bredvid råbrända muggar med skalbagge och fjäril som ännu ska doppas i transparent glasyr och brännas en sista gång.

Brabild

Fjärilen och sländan väntar på dopp i klar glasyr.

Om någon undrar varför mina muggar inte har öron beror det på att jag inte kan göra sådana ännu. Det får vi lära oss senare…

Sländanära

Det funkade bra att rita med svart underglasyrpenna på råbräda muggar.  Pennan påminde om blyerts, utom att färgen är känsligare för beröring än blyerts och den smetas lätt ut om man inte är försiktig.

DSCN1192

Färdig. Sländan är nu mjukare, den har fått en blågrå ton. Muggen är inte mera kritvit, men fortfarande vit.

Barnen blev ivriga när de såg muggarna och lade in varsin beställning: en ugglemugg och en Game of Thrones eller Lord of the Ring-mugg…. 🙂

Bilder från själva gjutprocessen:

FOT3BE7

Formarna skulle putsas med Sinol före första provgjutningen.

FOTC434     FOTB0EE

Flytande gjutlera hälls i gipsformen.

FOT3DBD     FOT6F5

Efter 27 minuter var min muggs väggar lagom tjocka, och överlopps gjutlera hälls bort. Sedan torkning och avrinning i lutande läge i 10-15 min. Efter det torkning i ca 1 timme i upprätt läge.

FOTF7C6

Läraren demonstrerar på en av mina muggar hur man formar kanterna drickvänliga med hjälp av kniv, björntunga och tvättsvamp. Sedan var det bara att sätta igång och serietillverka!

Sommarhälsningar, Anni

2 kommentarer Lägg till din

 1. Lie Hemmefält skriver:

  Så fina muggar!! Går de att köpa idag? (såg att det var ett gammalt inlägg)

  Gilla

  1. formbrod skriver:

   Hej Lie! Tack, vad roligt att du gillar dem! Tyvärr har jag ingen verkstad just nu så jag har haft en paus med keramiken, men jag har nog tänkt fortsätta bara jag hittar ett utrymme! Och då blir det definitivt fler småkrypsmuggar. Kanske jag kan få kontakta dig sedan? Antagligen gör jag ett blogginlägg också då jag kommit i gång igen…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s