Jag har designat och tillverkat egna te/lattemuggar från början till slut. Det var millimeterjobb och en lång process.
Det var roligt att designa en egen mugg på papper. Hurdan mugg skulle jag vilja ha? Hurdan form? Hur stor, vilka proportioner? (Med beaktande av att den krymper minst 12% i glasyrbränningen.) Jag ritade en temugg eftersom jag dricker flera liter te varje dag.
På basen av ritningen på millimeterpapper svarvade jag fram min muggmodell, som utgjorde grunden för själva gjutformen som skulle möjliggöra serietillverkning. Behöver jag säga att det inte var helt lätt att svarva i mjuk gips…? Och sen att gjuta fram alla ”stöddelar”som behövdes, i gips. Det blev många timmar i gipsrummet.
Det gällde att svarva fram en muggmodell ur den nygjutna gipscylindern.
Tvättad, shellackad och strax infettad modell som snart blir överöst med gips, så att jag ska få en form att gjuta i.
Det bästa arbetsmomentet kom i mitt tycke i slutet av processen – att hitta på och teckna dekoren! Köpte en underglasyrpalett med 10 olika färger och en svart underglasyrpenna. Pennan vann – jag kom fram till att jag ville teckna olika bilder på varje mugg.
Tänkte mig fjärilar från början, men det kändes enformigt, så det blev olika sorters kräk. Lämnade bort de oaptitligaste larverna, som ännu fanns med i skissblocket…
Humlemugg, som krympt till färdig storlek, bredvid råbrända muggar med skalbagge och fjäril som ännu ska doppas i transparent glasyr och brännas en sista gång.
Fjärilen och sländan väntar på dopp i klar glasyr.
Om någon undrar varför mina muggar inte har öron beror det på att jag inte kan göra sådana ännu. Det får vi lära oss senare…
Det funkade bra att rita med svart underglasyrpenna på råbräda muggar. Pennan påminde om blyerts, utom att färgen är känsligare för beröring än blyerts och den smetas lätt ut om man inte är försiktig.
Färdig. Sländan är nu mjukare, den har fått en blågrå ton. Muggen är inte mera kritvit, men fortfarande vit.
Barnen blev ivriga när de såg muggarna och lade in varsin beställning: en ugglemugg och en Game of Thrones eller Lord of the Ring-mugg…. 🙂
Bilder från själva gjutprocessen:
Formarna skulle putsas med Sinol före första provgjutningen.
Flytande gjutlera hälls i gipsformen.
Efter 27 minuter var min muggs väggar lagom tjocka, och överlopps gjutlera hälls bort. Sedan torkning och avrinning i lutande läge i 10-15 min. Efter det torkning i ca 1 timme i upprätt läge.
Läraren demonstrerar på en av mina muggar hur man formar kanterna drickvänliga med hjälp av kniv, björntunga och tvättsvamp. Sedan var det bara att sätta igång och serietillverka!
Sommarhälsningar, Anni
Så fina muggar!! Går de att köpa idag? (såg att det var ett gammalt inlägg)
GillaGilla
Hej Lie! Tack, vad roligt att du gillar dem! Tyvärr har jag ingen verkstad just nu så jag har haft en paus med keramiken, men jag har nog tänkt fortsätta bara jag hittar ett utrymme! Och då blir det definitivt fler småkrypsmuggar. Kanske jag kan få kontakta dig sedan? Antagligen gör jag ett blogginlägg också då jag kommit i gång igen…
GillaGilla