En ljus idé till jul

on

Levande ljus, snö och en härlig doft av julkryddor. De ingredienserna behövs för äkta julstämning tycker jag. Nu har det ju varit dåligt med snö, men jag kom att tänka på olika julpyssel jag sett där man låter salt eller socker påminna om snö. I det här fallet salt – socker funkar inte för det kan börja brinna.

Av dricksglas, skålar, vaser, kannor, burkar -vad man nu råkar ha hemma i skåpen av transparent glas- kan man göra ljushållare. Fyll på med vanligt salt och stick ner ett stearinljus. Voilá! Det blir en billig men stämningsfull ljusstake.

Jag gjorde en djupdykning in i skåpen. Hittade Aaltovasen, öste på med salt och stack ner ett par ljus.

En bra sak med de här saltljusstakarna är att man tryggt kan låta ljuset brinna ner helt och hållet. Salt är en oorganisk kristall och smältpunkten för koksalt är så hög som 801 grader Celsius! Socker däremot är en kolhydrat som smälter ”redan” vid 170-180 grader.

Bra att den här kannan kom till användning. (Jag har samlat på mig alltför många glaskannor som bara står i skåpen!)

Det blev ett litet stilleben i bokhyllan/väggen av blandade grejer, de flesta köpta på loppis.

Mysiga decemberkvällar i väntan på julen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s