Pepparkakshjärtan till fönstret

on

Om man fäller in fruktgodis i pepparkakor får man en trevlig intarsiaeffekt. Jag brukar varje år göra två stora hjärtan att hänga i fönstret. Det som behövs är förstås en stor hjärtform:

Allra enklast går det om man har en silikonmatta som tål ugn. Då behöver man inte lyfta upp hjärtat och flytta det och det håller formen.

Sedan behöver man godis. Jag använder frukt Aakkoset (finskt godis), som är en typ av vingummi/ mjukt gelégodis.

Det är förstås roligt om man med bokstavsgodiset hittar bokstäver som bildar ett ord, men det gjorde inte jag. Jag kom att tänka på det först efteråt…

Jag använde en tandpetare för att rita konturerna runt godiset.

Sedan skar jag ut enligt konturerna och lade godiset i hålen. I ugnen smälter det fast i pepparkakan. Glöm inte att göra ett hål för upphängning! Ett bra tips för snyggt hål är att använda ett stort sugrör att stansa ut hålet med.

Här har pepparkakorna just kommit ur ugnen. De måste få svalna helt, innan man börjar dekorera med kristyr.

Hemlagad kristyr blir bättre den den som finns att köpa i tub. Knäck en äggvita i en skål och blanda i ca. 3 dl florsocker. Om du har ättikssprit eller citron hemma, droppa i några droppar av det för bättre hållbarhet. (Men det går också bra utan!) Jag gjorde en spritsstrut av bakplåtspapper. Virade och tejpade helt enkelt ett ark till en strut och fyllde på med kristyr.


Övade först att spritsa på andra pepparkakor innan jag gav mig på hjärtorna.

Nästa dag när kristyren var torr hängde jag upp dem i köksfönstret.

 

I dagsljus lyser det genom det genomskinliga godiset.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s