Spritz – trenddrinken i Venedig

on

I Venedig dricker ALLA Spritz. Både det fina folket på svindyra ställen runt St. Markusplatsen och de fattiga studenterna som dricker stående på gatan ur plastmuggar. Vi gjorde som alla andra och spritzade till våra dagar när vi var där. Det var mycket uppfriskande på dagen i solen, som fördrink före middagen,  i skymningen och under alla andra timmar… 😀 Vi blev mycket förtjusta i Spritz!

20180503_163313

Campari Spritz har en vacker rubinröd färg

Den allra första äkta venetianska Spritzen avnjöt vi första kvällen vi vid Margarethatorget i stadsdelen Dorsoduro. Man kunde välja mellan Aperol eller Campari Spritz. Övriga ingredienser är Prosecco och en liten skvätt sodavatten. Samt oliv eller apelsinskiva.

DSCF0557

Jag tycks ägna mig åt att pilla bort oliven…

DSCF0556

Erik ska ta sig en klunk…

DSCF0560

Ett nöje både bland turister och lokalinvånare är att ta en Spritz vid en liten bar eller ett café och bara sitta och titta på folk.

DSCF0552

Torget kändes som ett typiskt torg med duvor, lekande barn, turister med kameror och kartor, lokalinvånare som rastade hundar och studenter från det närliggande universitetet.

DSCN2831

Det gick också bra att dricka Spritz på ön Murano. Vi hittade ett ställe som italienarna själva drogs till.

DSCN2829

Utsikten under vår Spritzpaus i Murano.

DSCN2830

Stämningen var mycket genuin. Många klagar på Venedig och tycker att det är för mycket turister. Det kan hända. Men man hittar mysiga ställen med äkta atmosfär om man håller sig utanför huvudstråken med de största sevärdheterna.

DSCF0725

Här Spritzar vi på studenternas vis. Vi köpte varsitt plastglas med Spritz för 2,50€ från ett hål i väggen och ställde oss på gatan. Jag beundrar en snygg taxibåt som puttrar förbi…

En Spritzdrink kostar 2-5€, beroende på var man beställer den.

Nu sätter jag stopp för fler Spritzbilder innan ni som läser tror att det var det enda vi gjorde… Här kommer istället receptet:

Aperol Spritz vackert orange, lite bitter, läskande, god. Perfekt som somrig fördrink i solen! Min favorit!

  • 3 delar Prosecco eller annat mousserande vin, Cava el.dyl. gärna torrt
  • 2 delar Aperol
  • 1 del mineralvatten eller Sprite, Pommac eller annan fruktsoda (jag föredrar Sprite eller Pommac) om man vill ta udden av det beska

Campari Spritz vackert rödorange, mer maskulin drink, starkare och beskare än Aperolen, god. Också perfekt om man gillar Campari!

  • 3 delar Prosecco eller annat mousserande vin, Cava el.dyl. gärna torrt
  • 2 delar Campari
  • 1 del mineralvatten eller Sprite, Pommac eller annan fruktsoda (jag föredrar Sprite eller Pommac) om man vill ta udden av det beska

Ta ett glas, ett stort vinglas eller dricksglas går bra, fyll på med några isbitar, häll i den kalla Proseccon, Aperolen/Camparin och till sist en skvätt (frukt-)soda. Blanda. Dekorera med oliv på sticka eller apelsinskiva. Njut av den härligt läskande drinken i solen.

Hälsningar, Anni

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s