Sagolika ansiktsmasker

on

Den venetianska masken är ett fascinerande fenomen!

Användningen av ansiktsmasker i Venedig går tillbaka till 1600- och 1700-talen, ända tills Napoleon erövrade republiken Venedig och förbjöd dem i slutet av 1700-talet. Vem som helst i Venedig kunde före det bära ansiktsmask när som helst. Ingen skillnad om man var adel eller inte eller om det var fest eller vardag.

Masken tog man på sig när man ville vara anonym. När man hade lust att ta sig vissa friheter, eller låtsas tillhöra ett annan social klass. Man kunde kasta sig in i ett slags rollspel. Om man höll på med politiskt eller romantiskt smussel och inte ville bli avslöjad var den idealisk. Också kläderna kunde döljas under en mantel och männen kunde gömma håret under en trekantshatt.

DSCF0926

Överväldigande utbud

I början av maj reste jag till Venedig och jag hade så klart hört att staden är känd för sina masker. Min dotter sa att jag gärna fick hämta hem en mask åt henne. Men jag hade ingen aning om att utbudet var så enormt! Det fanns mängder av affärer som sålde masker och i varje affär fanns det tusentals. Hur väljer man???

Det här var en exklusiv butik, med fantasifulla masker med mycket sammet, blingbling och pärlor…

Det fanns allt från hund- och enhörningsmasker…

…till en fantastisk björnmask…

..och en blå pärlbeströdd hästmask…

…och en massa andra fantastiska djurmasker.

Eleganta, feminina masker beklädda med Swarowskikristaller som kostade över 300€ styck. Men de hörde absolut inte till de dyraste. Det fanns masker som kostade 700€…

Vackra men dyra sammetsmasker

Jag tänkte att okej, kanske jag borde leta efter en billigare och enklare mask i en ”vanlig” souveniraffär för turister. Men jag kunde ha stannat i den exklusiva maskaffären i en evighet, hantverket var helt otroligt och det fanns så mycket att titta på.

Masker efter historiska modeller.

Många butiker sålde en maskmodell med näbb. Sådana Dottore Peste-masker använde pestläkarna på 1600-talet. I näbben satte man örter och kryddor som skulle rena den smittade luften. Till utrustningen hörde också ögon av kristallglas som skulle skydda doktorns riktiga ögon och en träkäpp som han kunde slå bort närgångna och desperata pestoffer med. Likaså läderhandskar, höga stövlar och en speciell doktorshatt.

Mellan pestmaskerna hänger den historiska modellen för män som kallas Bauta. Den var vit och hade en utskjutande ”överläpp” så att maskbäraren kunde äta och dricka med masken på.


1700-tals konstverk med Bauta-bärande män i bakgrunden. Med en Bauta, en moderiktig tricorno hatt och en mantel gjorde man sig man anonym.

Då vi besökte museer och palats såg vi många 1700-tals tavlor av kända italienska konstnärer som skildrade livet i Venedig. Jag fotade flera som hade maskbärande människor som motiv.

          

 Rokokokvinnor med Moretta masker.

I bakgrunden ser man kvinnor med svarta masker. Kvinnorna bar en oval, svart, mjuk sammetsmask kallad Moretta som jag inte har blivit klok på. Den är ju inte vacker utan ser mer ut som en fläck målfärg mitt i ansiktet. På den tiden ansågs det jätteförföriskt. Den hölls uppe med en knapp som kvinnan hade i munnen, vilket gjorde att hon inte kunde tala. Hennes tjänstefolk fick tala för henne. Vilket gjorde henne ännu mer hemlighetsfull och förförisk… hmmm…

Mer om detta påhitt HÄR


Men tillbaka till den moderna tidens fantasifulla masker! Får det vara en Döden- eller Mardi Gras-mask?

Eller en unik, signerad Japaninspirerad mask? 


Eller en omålad mask? Som man kan dekorera själv om man vill.

Redan trött på masker? Här kommer en sista överdos:

Vilken skulle du ha valt?? 😀

Den jag valde åt min dotter.

2 kommentarer Lägg till din

 1. Sheila skriver:

  Intressant Annika! Kiva att läsa : )
  Valde du den på sista fotot? Köpte du en egen? Kram vännen

  Gilla

  1. formbrod skriver:

   Hej Sheila! Ja, jag valde den på sista fotot. Nästa gång får hon komma med och välja själv! 😀 Jag hade en egen sedan tidigare ( men köpt i Finland) i venetiansk stil med svarta fjädrar och lite guldglitter så jag stod över. Men efteråt skulle det ändå ha varit kul om jag köpt en till…Kram- och ha en skön sommar!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s