Läcker choklad-memmakaka

on

Memma – den traditionella, finska påskdesserten ihopkokad av rågmjöl, malt, sirap, socker, salt och pomerans – den ser ju onekligen lite underlig ut. Som en brun sörja i botten på en skål…Många utlänningar rynkar på näsan åt vår unika påskdelikatess.

Men om man bakar en saftig choklad-memmakaka och serverar den med lemoncurdgrädde till blir ingen besviken. Tvärtom- även de som inte gillar memma gillar den här kakan! Den är otroligt god och påminner lite om en vanlig chokladkladdkaka, men med mjukare, finare konsistens och djupare, mer spännande smak.

Lemoncurdgrädde, som påminner lite om pasha till smaken (en annan finländsk påskdelikatess) passar perfekt till chokladmemmakakan!

Chokladmemmakaka

 • 200 g. smör
 • 200 g. mörk choklad
 • 200 g. memma
 • 2 1/4 dl socker
 • 3 ägg
 • knappa 2 dl mjöl            

WP_20150402_023

Ugn 175 grader i ca 35 min.

Gör så här:

Smält smör och choklad i vattenbad eller försiktigt i mikron. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda försiktigt i chokladsmörblandningen. Tillsätt memman och rör om försiktigt. Tillsätt mjöl genom sil och rör om. Grädda i ca. 35 minuter i en smord och bröad form med löstagbara kanter, och låt kakan stå 1 h innan servering. Den ska vara lite lös när man tar den ur ugnen, men inte så att det rinner när man skär i den. Dekorera när kakan svalnat, t.e.x. genom att pudra florsocker över en utklippt schablonfigur. Vi klippte ut en hare.

Servera med vispad grädde smaksatt med lemon curd. Njut.

FOTF18B

Små häxor gillar också chokladmemmakaka. Glad Påsk! 🙂

2 kommentarer Lägg till din

 1. Astrid skriver:

  Låter tokgott! Men om man ny inte har tillgång till memma, hur skapar man den då?

  Gilla

  1. formbrod skriver:

   Här finns recept på memma. Tydligen är man på Kokaihop.se mera förtjust i sörjan än jag…
   http://www.kokaihop.se/recept/memma—finsk-paskdessert

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s